OSGB Nedir?

OSGB yani Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak bilinmekte olan işletmelerdir. OSGB işletmeleri T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetki almış işyerlerine bilgi ve tecrübeleri üzerinden destek olmakta olan kuruluşlardır. İş yerlerine sunmuş oldukları bu hizmetler arasında işyerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi yönlendirme gibi etkileri bulunmaktadır. İSG mevzuatının yürürlüğünü sağlamak adına hizmet vermekte olan bu özel işletmeler işverenlerin tarafında uygulanması zorunlu olan işlemleri yürütmektedirler. Böylece yapılması gereken uygulamalardan dolayı zaman kaybı ya da çalışmalarda aksaklık yaşanmamaktadır. Özel işletmeler tarafından uygulanmakta olan bu hizmete OSGB hizmeti denmektedir. Hizmet alanları kurulmuş oldukları il ve komşuları ile sınırlandırılmıştır. Tüm Türkiye’yi içerisine alamamaktadır. Bu nedenle de sadece kurulmuş oldukları il üzerinde etkili çalışma sergileyebilmektedirler. Özellikle böyle durumlarda OSGB hizmeti veren firmalar araştırılırken dikkat edilmesi gereken bir husus ortaya çıkmaktadır. Araştırması yapılan ve tercih etme aşaması öncesi araştırma yaparken kuruluşların hangi ilde kuruldukları detayına dikkat etmek son derece önemli bir konudur.

OSGB Hizmeti Nedir?

Bu kuruluşlar 2010 tarihinde Resmi Gazete üzerinden yayınlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile birlikte açıklandığı üzere T.C. Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan özel kuruluşlar olarak bilinmektedirler. OSGB hizmeti nedir sorusunun karşılığı olarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetlerin kapsamında firmalara işyeri hekimleri ve sağlık personelleri yönlendirme, iş güvenliği uzmanı yönlendirme bulunmaktadır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun kapsamış olduğu alanlarda anlaşmalara bağlı olarak yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak yönlendirme sağlayabilmektedirler. Deneyim ve tecrübenin ağır basmış olduğu bir alan olduğundan OSGB hizmetinden yararlanan firmalar çoğalmaktadır. Hem sürekli olarak işlerini yapacak bir uzmana ulaşım kolay hem de istenildiği takdirde yarı zamanlı çalışan bulmak kolay olduğundan tercih edilmektedirler. OSGB hizmeti içeriğinde çeşitli çalışmalar mevcuttur. Periyodik teknik kontroller, iş hijyeni ölçümleri, patlamadan korunma dokümanı hazırlanması, kimyasal değerlendirme, sosyal uygunluk denetim danışmanlığı, çevre danışmanlığı, çevre etki değerlendirmesi, atık yönetimi, ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ve mobil sağlık taraması gezici İSG hizmeti aracı gibi farklı alanlarda hizmetler de sunulmaktadır. Bu farklı alanlar doğrultusunda ise OSGB hizmet fiyatları değişiklik gösterebilmektedirler. Bu nedenle ihtiyaç duyulan hizmetten yararlanmak ve fiyat konusunda bilgi almak adına sayfa üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

OSGB Hizmet İçeriğinde Neler Vardır?

İş güvenliğinden sorumlu uzmanlar OSGB tarafından işyerlerinde takibi zorunlu işlerin yerine getirilmesi için görevlendirilmektedirler. İş güvenliği alanında en önemli etkenlerden biri olan can güvenliği bakımından tehdit içeren olumsuzlukların tespit edilmesi ve önlem alınması yer almaktadır. Bu risk teşkil eden tehditler gün içerisinde çalışanların başına gelebilecek her türlü olumsuzluktan oluşmaktadır. OSGB hizmet yönetmeliği içerisinde bu tehditlerin bulunması ve değerlendirmesi sonrasında gerekli önlemlerin alınması büyük bir önem taşımaktadır. Bahsi geçmekte olan riskler yaşamın her alanında karşılaşılabilecek türden tehditler dahi olsa iş güvenliği uzmanına ihtiyaç duyulmaktadır. İşyerleri adına şart konulmuş olan bir yönetmelik doğrultusunda bulundurulması gereken iş güvenliği gereksinimleri işyerlerine kazanç sağlayacaktır. İşyerlerinde işverenlerin bilinçli bir şekilde tedbir almaları sonucunda çalışma standartlarından yana da bir kayıp yaşamayacaklardır. Bu hizmet doğrultusunda önceden hesaplanarak hazırlıklı olunan riskler karşısında önlem alınması gerekmektedir. Bu önlemler ile beraber çalışmalar üzerinde de aksaklık yaşanmadan çalışmalar devam etmektedir. Sadece iş güvenliği odaklı çalışmalar sergilemeyen OSGB kuruluşları insan sağlığına verilen önem ile alakalı olarak iş sağlığı hizmeti de sunmaktadır. Sadece çalışanlar odaklı bir hizmet olmayışından kaynaklı olarak büyük getiriler sağlamakta olan bir hizmettir. Çalışanlar olarak dönemsel sağlık kontrollerinden geçmeleri ve çalışma sahasının sağlıklı koşullara dönüştürülmesi adına sunulan bir hizmet olarak önlemli bir şekilde olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunmaktadır. Böylesine özenli bir şekilde sağlık ve güvenlik alanlarının takibi sağlanmakta olan bir firma isim olarak da ileriye yönelik adım atmış olacaktır. İsmi üzerinde oluşacak özverili görüş prestij olarak gelişmesinde yardım sağlayacaktır. OGSB ve iş güvenliklerinin genel olarak içinde bulundukları alan dolayısıyla işyerlerinde meydana gelebilecek kaza, hastalık, çalışanların sağlık ve bunun yanı sıra güvenliklerini tehdit etmekte olan unsurların önceden tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu uygulamanın gerçekleşmesi adına OSGB tarafından uzmanların yönlendirilmesi sağlanarak bu işlemlerin yürütülmesinde yardım sağlanmaktadır. Sunmuş olduğu hizmetleri ve işyerlerine katmış olduğu faydalar nedeniyle işverenler tarafından OSGB kuruluşları faydalı kuruluşlar olarak görülmekte ve tercih edilmektedirler.

OSGB Kuruluşlarının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?

OSGB hizmeti alma zorunluluğu nedeni ile işyerlerinde bulunan çalışma sahasının daha sağlıklı ve güvenli bir ortama dönüştürülmek amaçlanmaktadır. Bu nedenle gerek işveren gerekse OSGB hizmet alımı sağlanmakta olan personel birtakım uygulamaları gerçekleştirmek zorundadır. OSGB hizmet sözleşmesi üzerinde bulunan görev ve sorumlulukları şöyle sıralamak mümkündür:

  • İşyerinde sağlık ve güvenlik riskleri karşısında işverene rehberlik ederek gerekli koruma, önlem ve düzeltme çalışmalarını içerisinde bulundurarak uygun bir çalışma ortamı yaratmak. Yaratılmış olan bu nizami çalışma ortamını işveren onayına sunmak.
  • Çalışanlar tarafında sağlık ile ilgili alanlarda koruma ve geliştirmeyi amaçlayan sağlık çalışmalarının uygulamasına yapmak.
  • İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda çalışanların bilgilendirilmesi adına gerekli eğitim planlamasını yapmak ve işveren onayına sunmak.
  • İşyerinde oluşabilecek olan kaza, yangın, doğal afet ve daha çok sayıda acil müdahale gerektiren olumsuz durumların tespitini yapmak, acil durumlar için plan oluşturmak, ilkyardım ve acil müdahale sırasında gerçekleştirilecek uygulamaların hareket planlamasının diğer yardım edecek kurum ve kuruluşlar ile paylaşmak.
  • Kayıt altına alınması zorunlu olan yıllık çalışma planı, yıllık rapor, çalışma ortamı üzerinde sağlanan gözetim, iş kazası ve meslek hastalığı karşısında gerçekleştirilen çalışma sonuçlarına ait olan bilgi ve belgelerin kayıt altına almak.
  • İşyeri ortamında çalışanların yürütmüş olduğu işler ve bu işler doğrultusunda edinmiş oldukları sağlık durumu bilgileri, işe giriş için gerekli sağlık evrakları ve kişisel olarak oluşturulmakta olan sağlık dosyalarını saklamak.
  • İşyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak için görevlendirilmiş bir işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı saklaması gereken evrakları OSGB arşivinde tutmak zorundadır. Aynı zamanda incelenmek adına istenmesi durumu karşısında sadece denetime yetkili memurlara gösterebilirler.
  • OSGB kuruluşları iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunarken iş akışının aksatılmaması adına büyük bir özen göstermelidirler.
  • OSGB kuruluşları sundukları iş sağlığı ve güvenliği hizmetini hiçbir şekilde başka bir kuruma ya da kişiye aktarmamalıdırlar.
  • OSGB kuruluşları tarafından istihdam edilmekte olan bireyler ile alakalı olan sözleşmeler İSGKATİP desteği doğrultusuyla birlikte 5 işgününü kapsayacak zaman zarfı içerisinde genel müdürlük ile paylaşmaktadırlar.
  • OSGB kuruluşları olası bir durum söz konusu olduğunda iş bırakma ya da faaliyet durumlarının iptal edilmesi durumunda 30 gün içinde yetki belgesi asıllarını Genel Müdürlüğe iade etmektedirler.
  • OSGB kuruluşlarında müdür olarak değişiklik ya da işten ayrılma durumlarının oluşması sebebiyle yaşanacak olan durumun OSGB kuruluşu tarafından 30 gün içinde yeni seçilen müdürün İSG-Katip tarafından atanması zorunluluğu bulunmaktadır.

OSGB Nereden Alınır?

OSGB ilgili Bakanlık tarafından görevlendirilmiş olan tüm OSGB kuruluşları bünyesinde çalışmakta olan işyeri hekimlerinden alınabilmektedir.

OSGB Nerede Var?

Tüm işyerlerinin sağlık ve güvenlik adına yükümlü tutuldukları uygulamalar doğrultusunda hizmet sunmakta olan OSGB kuruluşları hemen her ilde ve ilçede bulunabilmesi mümkün kuruluşlardır.

OSGB Hizmetleri Nelerdir?

OSGB hizmetleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı yönlendirme hizmeti sağlamak yer almaktadır.