İşe Girişte İstenen Belgeler Nelerdir?

İşverenlerin çalışacak olan kişilerden kanunen zorunlu olarak  işe girişte istenen belgeler arasında;

  • İşe giriş sağlık raporu
  • Nüfus kayıt örneği
  • Aile durumu bildirim formu
  • Mezuniyet belgesi
  • Kan grubu kartı
  • İş sözleşmesiyle birlikte hizmet sözleşmesi
  • SGK iş giriş bildirgeleri

gibi belgeler çalışanların işe başlayacakları zaman işverenlerine takdim etmesi zorunlu belgeler arasında yer almaktadır.

İşe giriş belgeleri arasında büyük bir öneme sahip olarak gösterilen sağlık raporları, işyerleri tarafından talep edilmesi gerekli olan ve ‘6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ kapsamında işe giriş yapacak olan kişilerin, işyeri hekimleri tarafından almış oldukları raporu ifade etmektedir. İşyerleri açısından büyük bir önem arz eden bu rapor kapsamı itibari ile çalışacak olan kişilerin sağlık durumu ile ilgili olan bilgi ve detayları içermektedir. İşyeri hekimlerinden alınabilen işe giriş için düzenlenmiş sağlık raporları, istisnai durumlarda aile sağlık merkezleri tarafından da alınabilmektedir. Tüm işe giriş esnasında  istenmiş olan evraklar arasında önemlilik arz eden sağlık raporlarının içeriğinde kan ve idrar tahlili, işitme testi, solunum fonksiyon testi, göz ve portör tetkikleri, akciğer filmi ve EKG gibi testler yer almaktadır. Geniş kapsamlı rapor olmasından dolayı çalışma esnasında hiçbir problem yaşanmaması adına insan hayatına verilmiş olan önemi de göz ardı etmemektedir.

İşe Giriş Esnasında İstenmiş Olan Sağlık Raporunda Ne Gibi Testler Yer Almaktadır?

İşe giriş için gerekli belgeler arasında istenmiş olan evraklardan biri de sağlık raporudur. Sağlık raporunun içeriğinde yer alan testler, kapsamlı tetkiklerin yapılması sonrasında ortaya çıkmaktadır. İşe başlayacak olan kişilerden istenmiş olan bu detaylı rapor, ‘Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan OSGB kuruluşlarında faaliyet gösteren işyeri hekimlerinden alınabilmektedir. İşe giriş sağlık raporları, bu anlamda işveren tarafından işe yeni alınacak çalışan kişiler üzerinde fiziki veya ruh sağlığı alanında istenen zorunlu belgeler arasında olup, işyeri kapsamında yapılacak işlere uygunluğu garantileme amaçlı istenmesi zorunlu bir belge kapsamında yer almaktadır. Herhangi bir gözetim sağlanmadan işe alımların yapılmasının akabinde öne çıkan sağlık sorunları ile beraber iş verimliliklerinde azalmalar, mesleki hastalıkların meydana gelmesinin sonucunda yaşanan zaman kayıpları gibi çalışanlar açısından oluşabilecek riskler meydana gelebilmektedir. Bu sebeple sağlık raporları, iş veren tarafından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çalışan kişilerin ne gibi durumlarda sağlık muayenelerine tabi tutuldukları durumu, ‘6331 sayılı iş kanunun 15. Maddesinde geçen B fıkrasında detaylı olarak anlatılmıştır. İşe giriş sağlık belgeleri raporunda detaylı olarak yer verilmesi gereken rapor ve detayları ise şu şekildedir:

  • İşitme testi: Sağlık raporunun içeriğinde yer alan testlerden birisi de işitme testidir. Bu rapor türü, işe yeni başlayacak olan kişiler üzerinde işitme ile ilgili oluşabilecek herhangi bir olası problem olup olmadığının incelenmesini kapsayan rapor türünü ifade etmektedir. Testin amacı, kişinin her iki kulağında farklı frekanslarda bulunan ince ve kalın sesler dahilinde duyabileceği en düşük ses tonlarının ortaya çıkmasının sağlanmasıdır. Böyle bir duruma, duyma eşiği adı da verilmektedir.

 

  • Akciğer grafisi: Akciğer filmi testinin istenmesinin amacı, göğüs hastalıklarına dair detaylı bilgi sahibi olunması ve akciğerler ile ilgili olan hastalıkların teşhis edilmesidir. Akciğerler ile ilgili hastalıklar dışında daha sayılamayan pek çok hastalık başlangıcının da bu test yolu ile teşhis edilmesi nedeniyle işe giriş raporlarında bulunması gereken önemli testler arasında gelmektedir. Genellikle tozlu ortamlara maruz kalacak çalışacak kişiler için önem arz eden raporların başında akciğer grafisi testi gelmektedir. İşe yeni girişte istenen sağlık raporu, yönetmelik dahilinde belirtilmiş olan süreçte yani çalışan kişilerin 6 aylık periyotlar içerisinde tekrardan kontrolden geçmeleri suretiyle akciğer grafisini almaları öngörülmüştür.

 

  • SFST (Solunum fonksiyon testi): Yeni işe girişte istenen belgeler arasında sağlık raporu kapsamında sayılan bir diğer test ise SFST. Yeni solunum fonksiyon testi olarak adlandırılan SFST, kişinin akciğerlerine girmekte ve çıkmakta olan hava hacmini ölçmek için yapılmış olan testtir. Test içeriği ise kişinin nefes alıp verme durumlarının test edilmesi sonucu kayıt işlemlerini barındırmaktadır. Kişiden alınmış olan detaylı bilgilerin akabinde ise aynı vücut değerlerine sahip olmuş olan bir başka kişi kayıtları ile kıyaslanarak incelenmesi yapılmaktadır.
  • Kan testleri: Kan testlerinin en kapsamlı testleri arasında yer almakta olup, verilmiş olan kan örneği sonucunda, 3 farklı taramanın gerçekleştirilmesi sonucunda ve bu tarama nihayetinde çıkmış olan sonuçların incelenmesini kapsamaktadır.
  • İdrar tahlilleri: İşçi işe girişte istenen belgeler kapsamında yer alan bu test içeriği, yıllardan beri kullanılmakta olup, sıklıkla karşılaşılan bir laboratuvar testi içeriğidir. Tam idrar tahlili izleme yöntemlerini ve tanı amacıyla yapılan işlemleri kapsamaktadır. Yapılmış olan idrar testleri incelemelerinin akabinde, idrar yolu enfeksiyonları, diyabet ve böbrek hastalıkları gibi önemli olan hastalıkların tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
  • Portör: Özellikle gıda sektörlerinde çalışacak olan kişiler için veya yuva, kreş gibi alanlarda görev alacak olan kişilerden portör testlerinin zorunlu olarak yapılması öngörülmektedir. Bu test içeriği kapsamında, parazit yumurtası, gaita mikroskopisi, gaitada parazit gibi hastalıkların incelenmesini içermektedir. Buna ek olarak antibiyogram, gaitada kültürü ve boğaz kültürü ismini taşımakta olan hastalıklar takip edilmektedir.
  • Aşı: İşe yeni başlayacak olan kişiler üzerinde yaptırılması uygun olan aşıların incelemesi süresini kapsamaktadır. Bu tür aşıların başlıcaları ise hepatit ve tetanos aşısıdır.

İşe Giriş Sağlık Raporları Nereden Alınmaktadır?

İlk işe girişte istenen belgeler, İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında 15. madde gereğince, sağlık raporlarının işyeri hekimlerinden alınmasını öngörmektedir. Bu kanun sebebi ile ilgili olarak işle ilgili olan sağlık raporları yalnızca başvuru yapılmış olan firmaların çalışmış olduğu hekimlerden alınabilmesi öngörülmektedir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Nasıl Alınabilir?

Personel işe girişte istenen belgeler kapsamında yer alan sağlık raporları, laboratuvar tahlilleri ile gerçekleştirilmekte olup, bakanlık tarafından yetki ve ruhsat verilmiş olan iş başvurularının gerçekleştirilmiş olduğu firmalara ait işyeri hekimlerinden alınması öngörülmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir